UP(L)ITNIK

Pažljivo prateći komentare oko popunjavanja upitnika Evropske Unije, stičem utisak da je ovo pravi ispit zrelosti za naše društvo, pogotovo što se vremenski poklapa sa 18-om godišnjicom proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

Gledajući sa profesionalne strane, čak bih se usudio reći da je i došao u pravo vrijeme.  Konačno će se vidjeti da li smo preležali sve ,,dječije bolesti“ kao što su devastiranje prostora, neracionalno upravljanje prirodnim resursima ili neprimjenjivanje zakona iz oblasti zaštite životne sredine i da li smo spremni za preuzimanje odgovornosti koje se očekuju od punopravnog člana ove zajednice evropskih država. Utvrdićemo pravo stanje sopstvenih kapaciteta, nadležne institucije imaće priliku da dokažu svoju stručnost i efikasnost, a parlamentarne mogućnost da opravdaju povjerenje svojih glasača.

Takođe, kao što nosi svako punoljetsvo, moraćemo snositi odgovornost zbog eventualnih propusta. Drugim riječima, neće nam se tolerisati prolongiranje postavljenih rokova, niti se prećutno odobravati održavanje socijalnog mira na štetu životne sredine.

Iskustvo zemalja koje su već prošle ovu priču moglo bi nam pomoći da donesemo održivu strategiju prilagođavanja trenutne situacije standardima EU. Ja ću navesti tri primjera koja su mi u ličnom razgovoru predočili visoki zvaničnici tih zemalja. Slovenija je shvatila da rješavanje problema otpadnih voda ne može pratiti tempo prilagođavanja standarda u drugim oblastima, pa rok za izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda i adaptiranje kanalizacionih mreža nije uslovljavao datum prijema u EU.

Hrvatska vlada nije dobila zeleno svijetlo za subvencioniranje brodogradilišta, iako je ono veoma važno za repro lanac našeg susjeda, zbog povezanosti sa velikih brojem malih i srednjih preduzeća, a Željezari u Sisku je sud naložio da mora obeštetiti mještane okolnih naselja zbog višegodišnjeg kontinuiranog ugrožavanja njihovog zdravlja i imovine.

Sličnost sa aktuelnim problemima kod nas obavezuje odgovorne za popunjavanje upitnika da predvide sve eventualne poteškoće u oblasti zaštite životne sredine i shodno tome utvrde i razumne rokove za prevazilaženje višegodišnjih problema.

Što prije shvatimo da nas sakrivanje istine ne vodi ka cilju, već vraća unazad i to sa negativnim bodovima, te da uplitanje u sopstvene laži po pravilu prouzrokuje neželjene posledice, veće su šanse da odgovori na postavljena pitanja budu održivi.

,,1000 (i nešto) zašto, 1000 (i nešto) zato“ iz oblasti zaštite životne sredine neće biti još jedno poglavlje koje se usvaja a ne primjenjuje, već će kompletna situacija biti pod lupom nekoga koga zanima samo pravo stanje i ko ima dovoljnu stručnost da prepozna istinu. Zato je potrebno da u svakoj oblasti u pisanju odgovora učestvuju najstručniji ljudi koje imamo, bez obzira na političku, nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, jer te razlike ne smiju biti prepreka za stvaranje boljih uslova za život svih. A njihovo potenciranje je još jedna ,,dječja bolest“ koja u civilizovanim društvima nije poželjna.

U suprotnom postoji realna opasnost da upitnik postane ,,uplitnik“ iz čijeg se ,,vrzinog kola“ nije moguće izvući bez ozbiljnih posledica.

Ukoliko želimo najbolje za sebe, ne smijemo dozvoliti da se aktuelizuju stihovi iz čuvene dječje emisije Kolariću Paniću:,,…sami sebe preplićemo, sami sebe zaplićemo“. A za tako nešto sujetu moramo prevazići.

Kupovanje socijalnog mira ubrzo će biti onemogućeno a konkurentnost i profesionalnost biće jedini uslovi kojima će se moći obezbijediti poslovanje.

Jedno je sigurno, ekologija i ekonomija postaće na našim prostorima bliže nego ikad.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s