DOSTA

,,Dosta! Dosta! Dosta! Svega mi je dosta. U micro svetu nema više mesta …“

BOYE

Kada sam šetajući Podgoricom prije više od godinu dana dobio flajer sa fotografijom smeća i ispisanom porukom ,,Ispliva nam obraz“, a zatim uočio i bilbord istog sadržaja, osjetio sam veliko lično zadovoljstvo zbog načina ekološkog i građanskog aktivizma, pokazane kreativnosti i efekta koje slogan ima. Takođe, osjetio sam i profesionalnu satisfaciju zbog ovakvog vida skretanja pažnje javnosti, na čemu sam nešto vremena prije poplava koje su bile inspiracija za akciju ,,Ispliva nam obraz“, insistirao u toku kampanje ,,Neka bude čista i bistra“ čiji je cilj bio spriječavanje daljeg devastiranja i zagađenja rijeke Bistrice, vodotoka ,,bez života“ koji protiče kroz centar Nikšića. Promotivni materijali na kojima je identifikovani problem glavni detalj, sem što alarmiraju javnost,  trebalo bi da utiču inspirativno i na nadležne institucije i medije da pokrenu argumentovani javni dijalog oko razloga postojećeg stanja i mogućnosti za unapređenje. Tako sam jednom stranom ekspertu za kampanje iz oblasti zaštite životne sredine objasnio šta želimo postići ovakvim načinom aktivizma. Na njegovu sugestiju da bi sem slike sa lošim stanjem riječnog korita trebalo prikazati i ono kada je zadovoljavajuće (lijepo), kako bi ih ciljne grupe mogle uporediti, ja sam odgovorio da je to nemoguće, jer niko od svih nas koji smo angžaovani u kampanji to ne pamti. A nemamo ni arhivskih snimaka. Ekspert je ostao bez teksta. Izgleda da je naša svakodnevnica neobjašnjiva za druge.

Kako je jedan od učinkovitijih načina za edukaciju širokih narodnih masa efikasna primjena važećih zakona očekivao sam da će 1. januar 2010. godine, kada je napokon nakon dužeg prolongiranja stupio na snagu Zakon o upravljanju otpadom, biti prekretnica u ovoj oblasti. Na žalost, opet se potvrdilo da se usvojeni zakoni ne primjenjuju na adekvatan način i da su sredstva utrošena na izradu različitih strateških i akcionih planova, pogrešna investicija makar za građane Crne Gore. Sredstva dobijena donacijama takođe su neadekvatno iskorišćena ako se uzmu u obzir činjenice da su gotovo svi projektovani rokovi probijeni i da još uvijek postoji značajan niz prepreka za adekvatnu primjenu usvojenih zakona.

Ono što takođe nije bilo ispoštovano jeste stvaranje realnih uslova za aktivno učešće javnosti u donošenju odluka vezanih za izgradnju regionalnih sanitarnih deponija. Ispunjavanjem puke forme, odnosno organizovanjem javnih rasprava ,,na mala vrata“ uz obavještavanje javnosti samo na lokalnim medijima, suštinski se ne poštuju tri stuba Arhuske konvencije koju je usvojila i Skupština Crne Gore a to su informisanje javnosti, omogućavanje učešća u donošenju odluka i pravnu zaštitu ukoliko se građanima uskrate pomenute mogućnosti. Sve ovo objašnjavam kako ne bismo nasjeli na zamjenu teza i eventualno prepoznali građane koji izkazuju neslaganje sa postojećim rešenjima, kao prepreku za uspješnu primjenu zakonske legistlative. Imajući u vidu duboko ukorijenjenu potrebu da krivce etiketiramo na osnovu neprovjerenih ili serviranih informacija, osjećam dužnost da i na ovaj način izrazim solidarnost sa svim građanima Crne Gore koji pokazuju inicijativu da budu uključeni u donošenje odluka vezanih za oblast životne sredine i koriste zakonom omogućena prava i mehanizme za stvaranje kvalitetnih uslova za život.

Inicijativa koju su pokrenuli mještani Beransela za rješavanje problema nezakonitog odlaganja opasnog otpada na divljoj deponiji Vasova voda, zadnjih mjeseci sa opravdanim razlogom okupira pažnju javnosti. Opet sam osjetio i lično i profesionalno zadovoljstvo zbog pokazane kreativnosti građana Berana, pravilnog tumačenja materije i realnog ukazivanja na propuste u praksi njihovih predstavnika koji su se pojavljivali u medijima. To je ta zelena energija koja bi Crnu Goru mogla dovesti do suštinskog ostvarenja ustavnog opredjeljenja ekološke države. I pravilnog razumijevanja principa održivog razvoja, zelenih radnih mjesta, važnosti učešća javnosti prilikom donošenja DUP-ova, GUP-ova, izmjena i dopuna prostorno planskih dokumenata, davanja koncesija za gazdovanje prirodnim resursima, procedura kakve su strateška procjena uticaja na životnu sredinu i procjena uticaja na životnu sredinu… Kampanja koju su pokrenuli mještani Beransela ima jednostavnu poruku  – pitanje ,,Dokle?“. I uključuje bilbord sa istim sadržajem. Na žalost, adekvatnog odgovora od strane nadležnih još nema. Nema ni bilborda u gradu koji je bio uredno plaćen.

Opredjeljenje organizacije kojoj pripadam je da pokuša doprinijeti pronalaženju najboljih opcija i sa ekološke i sa ekonomske strane za izgradnju regionalnih sanitarnih deponija uz učešće javnosti u donošenju odluka i adekvatno prelazno rješenje. Da bi se to ostvarilo pokrenuli smo kampanju ,,Da živim u smeću, NEĆU!“ u kojoj ćemo koristiti poruku – apel ,,DOSTA!!!“.

Dosta sa nepoštovanjem Ustava Crne Gore i kršenjem usvojenih zakona, dosta za ugrožavanjem prava na život u zdravoj životnoj sredini i sa nepoštovanjem Arhuske konvencije, dosta sa jednostranom komunikacijom i dvostrukim aršinima, dosta sa nesankcionisanjem prekršioca zakona i sa praznom pričom…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s