DOKLE I DOSTA

Na dan održavanja okruglog stola ,,Regionalne sanitarne deponije – pravovremeno ili privremeno rješenje“, kojim je počeo program Škola Ekološkog Aktivizma, gdje se uz učešće predstavnika nadležnih institucija i međunarodnih i domaćih organizacija između ostalog razgovaralo i o situaciji u Beranama i dan nakon što je licencirana geodetska firma koju smo angažovali u saradnji sa gradjanima izvršila novo mjerenje uz prisustvo predstavnika mještana, kako bi se zaštitio javni interes a ne privatni, koje je uzgred rečeno pokazalo značajno drugačije rezultate od prijašnjih, Vasove vode su još jednom bile mjesto gnusnog zločina. I još jednom je na ovom malom prostoru, gdje su rođeni i žive ljudi velikog srca, prekršen čitav niz zakona države Crne Gore. Kao da se ne može stati na put nečijoj namjeri da nametne svoju volju i ponizi one koji su pokazali da žele braniti svoja prava i koji se ne boje koristiti svoje zakonom propisane mogućnosti i obesmisli naše napore da kroz argumentovan javni dijalog utičemo na donošenje odluka.  Svjesno  rizikujući da uđem u domen teorija zavjere, vjerujem da ipak nijesam jedini koji primjećuje da izabrani tajming nosi jasnu upozoravajuću poruku svima koji instistiraju na poštovanju usvojenih zakona.  I na pokretanju krivičnih prijava i upravnih postupaka od strane za to osnovanih institucija.

Naime, nakon medicinskog i opasnog otpada, na nelegalnom odlagalištu smeća Vasova voda, završili su i leševi ubijenih napuštenih pasa, koje su kako saznajem iz medija na brutalan način pobili unajmljeni plaćenici koristeći sopstveno oružje. Vjerovatno neprijavljeno i neregistrovano. Ili možda griješim? Možda je onaj ko im je dao odobrenje za ubijanje napuštenih živih bića pregledao dokumenta? Ili mozda tražio CV-je? Ko zna, možda je bio objavljen i javni poziv i održana javna rasprava, uz poštovanje zakona i objavljivanje na jednom drzavnom ili lokalnom mediju? Možda javnost nije bila zainteresovana da učestvuje u tom transparentnom procesu, pa se sada nemamo pravo žaliti? Ništa nije nemoguće!?

Ipak ja neću ni u ovom tekstu pričati o nemogućim misijama, niti sopstvenim vizijama, već ću vrlo jasno ukazati na moguće rješenje, uz nadu da će oni koji donose odluke misliti isto.

Pošto je realizacija aktivnosti projektovanih Strateškim master planom za upravljanje čvrstim otpadom,  očito bila nedovoljno dobra, pristupilo se reviziji ovog strateškog dokumenta koji je trebalo da sadrži primjenjljiive instrukcije kako urediti stanje u ovoj oblasti i napraviti potrebnu infrastrukturu za primjenu zakona koji su u skladu sa EU standardima. Ovaj dokument bi konačno morao da opravda značajna finansijska sredstva kojima su plaćeni direktni i indirektni troškovi njegove izrade i aktuelne revizije.

A da bi tako bilo moraju se u obzir uzeti uočene prepreke i u zakonskoj i u praktičnoj primjeni, uz poštovanje mišljenja javnosti, očuvanju javnog interesa, neophodnosti drugačijeg pristupa, mogućnosti drugačijih strateških rješenja, primjeni u međuvremenu potvrđenih novih tehnologija… Drugim riječima, mora se donijeti efikasan plan kako dugoročno riješiti problem čvrstog otpada. Dalje, mora se odustati od nekih planova koji su se pokazali kao neodrživi i sa ekološkog i sa ekonomskog gledišta i uvažiti preporuke EU. I konačno, moraju se identifikovati i adekvatno sankcionisati svi koji su zloupotrijebili povjerenje i novac poreskih obveznika kako Crne Gore tako i drugih zemalja koje su donacijama omogućile izradu značajnog broja dokumenata iz ove oblasti.

Kako ne bih rizikovao da ostanem nedorečen ili neprecizan, uz profesionalnu obavezu da se borim za uvažavanje sva tri stuba Arhuske konvencije, odnosno primjenu odredbi Zakona o potvrđivanju Konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine, u ovom tekstu ću taksativno nabrojati prekšene zakonske odredbe na nelegalnom odlagalištu otpada Vasova voda, u nadi da će oni koje kao poreski obveznici plaćamo da štite javni interes i bezbjednost konačno pokazati inicijativu i zanimanje za ovaj slučaj koji nas značajno udaljava od evropskih praksi i procesuirati odgovorne.

Dakle, konkretno u Beranama i na Vasovoj vodi uz već pomenuti zakon (Član 4 –Dostupnost informacija o životnoj sredini, Član 5 – Prikupljanje i dostavljanje informacija u oblasti životne sredine, Član 6 – Učešće javnosti u donošenju odluka o posebnim aktivnostima, Član 7 – Učešće javnosti koje se odnosi na planove, programe i politike u  vezi sa životnom sredinom) smatram da su  prekršene i sledeće odredbe iz Krivičnog zakonika Crne Gore: Zagađenje životne sredine  – Član 303, Nepreduzimanje mjera zaštite životne sredine – Član 304, Oštećenje životne sredine – Član 307, Ubijanje i mučenje životinja – Član 309, Nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija – Član 314, Povreda prava na informisanje o stanju životne sredine – Član 317.

Mislim da ovdje ima više nego dovoljno da se odgovori na pitanje sa Jovanovog nezakonito uklonjenog bilborda ,,DOKLE?“ i da se uvaži slogan ,,DOSTA!!!“ koji je dio naše kampanje ,,Da živim u smeću, e NEĆU!“.

Uvažavajući narodnu ,,Strpljen spašen“ očekujemo brzo i konkretno reagovanje nadležnih institucija.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s