DOSTA

Upravo kada je svjetski poznata organizacija Freedom House, u svom izvještaju o slobodi medija za 2012. godinu, Crnu Goru okarakterisala kao slobodnu zemlju, već nekoliko dana posle objavljivanja tog dokumenta javnost saznaje da je prijećeno prvo uredniku ,,Robin Huda“, Darku Ivanoviću, a potom i dopisniku Blica CG iz Nikšića, Batu Peroviću.

Iako je i tokom prethodne godine bilo prijetnji i napada na predstavnike/ce medija, a u izvjestaju iste organizacije za 2011. godinu, Crna Gora imala status djelimično slobodne, siguran sam da nijesam jedini koji osjeća ogorčenost zbog prakse da se svaki napredak koji se primjeti ili nasluti, odmah nipodaštava od onih koji misle da su nedodirljivi i da su upravo oni država.

Pošto sam i lično imao slično iskustvo i morao da se izborim sa svakodnevnim gotovo dvogodišnjim ,,ćutanjem u slušalicu“ sa zaštićenog broja, koje je ponekad trajalo i preko sat vremena, te činjenicu da sam od operatera dobio instrukcije da moram voditi evidenciju o vremenu i trajanju poziva, ukoliko zelim da oni prvo opomenu, a u slučaju ponavljanja i isključe pretplatnika koji uznemirava, i da opet ne saznam o kome je riječ, potpuno razumijem zabrinutost za ličnu i bezbjednost porodice.

Kukavički i podmukli način pokušaja zastrašivanja, bez obzira da li je SMS ili zaštićeni broj, još je jedan vid nipodoštavanja i dokaz poremećaja kriterijuma društvenih i moralnih vrijednosti u državi koju je nekad proslavilo čojstvo i junaštvo.

Ono što me posebno obeshrabruje jeste činjenica da većina još uvijek pokazuje ravnodušnost prema prijetnjama i napadima na one koji su javno progovorili o onome što je tema kuloarskih ćoškova i o čemu većina priča, naravno ne  glasno i ne pred svima. I što je veća šansa da se čuje komentar: ,,Što će mu to da priča ili piše o tome…“ nego recimo: ,,Prekardašili su više!“.

Vrijeme je da se kaže DOSTA!!!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s