EKOCID

Ekološki genocid koji se dešava već više od 7 godina na Vasovim vodama i građanska borba koju vode mještani/ke Beransela, nesporni je dokaz da se priča o ekološkoj državi od strane donosioca odluka doživljava kao marketinški trik.

Takođe i da je potvrđivanje Arhuske konvencije, bio samo deklarativan čin, te da ni u jednom momentu nije postojala namjera da se efikasno sprovode sva tri njena stuba.

Kako drugačije tumačiti to, što recimo mještani MZ Beranselo, koji naročito ovih dana usled vremenskih uslova, prisustvuju apokaliptičnim scenama, nemaju informacije o kvalitetu vode koja nezaustavljivo sa neuređenog smetlišta odnosi različite vrste otpada, pa i opasnog, i to u ogromIm količinama pravo u rijeku Lim?

Zar ne bi bilo normalno da se neko od nadležnih sjetio i ponio uzorak te vode na ispitivanje i obavijestio mještane koji napajaju obradivu zemlju ili napijaju stoku o rezUltatima? Čisto da ne dođe do nekih neželjenih komplikacija.

Dalje, zar ne bi bilo potpuno očekivano i pošteno da se mještanima, koji su po šesti put tijelima blokirali put ka neleganoj deponiji, koja niti ispunajava usloive da bude privremeno odlagalište, a kamoli sanitarna deponija, omogući da učestvuju u donošenju odluke, koja je ne samo pitanje životne sredine, već ,,par excellence“ pitanje opstanka?

I poslednje, ali ne manje važno, zar ne bi bilo potpuno očekivano da u jednoj ekološkoj zemlji postoji institucija Zaštitnik prava na zdravu životnu sredinu, koja bi se starala da se onima koji nemaju novca da plaćaju advokate, zaštite garantovana prava?

Upravo takvih je najviše koji se nalaze na blokadi u MZ Beranselo. A među njima ima i djece i starih i bolesnih…

I oni se privode i prijeti im se tužbama.

Zamjenom teza od žrtava pokušavaju napraviti krivce.

Jadno!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s