PLATANI DRŽAVNI NEPRIJATELJ

Neko će možda po naslovu pomisliti da je riječ o pretjerivanju ili nekoj šali, ali u ekološkoj državi Crnoj Gori, tačnije opštini Berane, koja kada su ekološke teme prednjači prethodnih nekoliko godina sa tendencijom da postane i regionalni hit, platane su osuduli na smrt.

Razlog više nego opravdan – štetni su po zdravlje ljudi!? Presuda potvrđena sa sve pečatom opštine i izvšena tokom vecernjih sati prvog neradnog dana vikenda.

Naravno, po dobrom starom običaju, platani su prvo posječeni, pa je tek nakon reakcija građana i medija, javnost obavještena o razlozima takvog poteza. Naravno to je urađeno u toku radnog dana.

Ono što nikako ne mogu da shvatim jeste da li su u pitanju samo platani koji su posječeni ili cijela vrsta?

U mom Nikšiću na primjer imamo situaciju, da se građani jedne zgrade žale na najezdu gusjenica koje su se sa obližnjih platana prešle na stambeni objekat, što im ugrožava životnu sredinu jer moraju da drže balkone i prozore zatvorene. Naravno oni su se obraćali nadležnim institucijama na lokalnom nivou koje su se proglasile za nenadležne, jer nije njihovo da uništavaju insekte.

Naravno upozorili su ih da bi u slučaju sječe platana počinilac takvog (ne)djela bio procesuiran.

Vjerujem da su i pojedini stanari te zgrade, usled stresa i bojazni od alergija ili drugih zdravstvenih tegoba, kao rješenje problema predlagali da se platani posjeku.

Tako je najlakše. Posjeći platane.

Platani su krivi i za sve druge ekološke probleme. I za porast respiratornih oboljenja i kancera. Za porast kriminaliteta i uzurpiranje prostora.

To što na Vasovim vodama preko 20 dana nelegalna deponija opasnog otpada gori ili u Nikšiću domaćinsta ostaju cijele dane bez vode a  ulice postaju rijeke, nije problem.

I za to su krivi platani.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s