Plužine i brane

Javna rasprava o Studijama procjene uticaja na životnu sredinu za hidroelektrane (HE) na rijeci Drini, trebala je da se održi u Plužinama, u utorak 12. februara tekuće godine.

Reklo bi se na pravom  mjestu. I to potpuno opravdano.

Pa samo oni koji su ostali u Plužinama znaju koliko su im blagostanja donijele brane i akumulacije. Razvile su se Plužine zahvaljujući branama. Naročito su poznate po tome što se veliki broj doktora nauka koji je potekao sa tog prelijepog graničnog područja, vratio da primjeni stečena znanja i zvanja…

To što pomalo i počesto trese, nije strašno, navikne se. Samo pretrpljeni strah i stres treba posmatrati drugačije, kao nešto dobro po zdravlje…

Ipak, nekako se ponekad zaboravi, da su ti vještački objekti možda i razlog što za nekolika sata, naročito tokom zimskih mjeseci, obilne padavine naprave velike probleme putnicima namjernicima.

Pa i onima koji krenu na javnu raspravu….

Da ne bih ispao zlonamjeran i da ne cijenim napore nadležnih za organizaciju javne rasprave, koje ni najavljena vremenska prognoza najreferentnije institucije u zemlji, niti predlozi civilnog sektora, nijesu poremetili u namjeri da se ista održi u najavljeno vrijeme i najavljenom mjestu, predložiću konkretan predlog. A siguran sam da je izvodljiviji nego što se moglo očekivati da se po onakvim vremenskim uslovima, u utorak 12. februara tekuće godine, u Plužinama na javnoj raspravi pojavi značajniji broj ljudi.

Napravite barku (Nojevu), može i na točkovima, i u nju smjestite sve javne zagovornike brana i potapanja, pa neka plove po regionu i javno raspravljaju sa svima koji su spremni da zatvore oči na očiglednu potcjenu zainteresovane javnosti.

Dok se neko ne zapita kud plovi ovaj brod?

Možda u Plužine? Ili nazad kroz vrijeme?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s