SIVA EKOLOGIJA

Komentar:,,Kako mogu da pale po ovoj vrućini” iz antologijskog filma Lepa sela lepo gore, nekako mi se nametnuo kao adekvatan za sve učestalije tvrdnje da su požari koji ovih dana uništavaju šumske komplekse širom ekološke nam države, namjerno izazvani.

Razlog koji se ispostavio kao veoma realan – sticanje nezakonite materijalne koristi od prodaje pečuraka, koje se javljaju na mjestima požara.

Na ovom primjeru ekokriminala, može se analizirati i povezanost ekonomije i ekologije, odnosno njihovih sivih zona, jer se radi o cijelom nizu nezakonitih aktivnosti, od samog izazivanja požara, preko nelegalnog transporta, do isto tako nelegalne trgovine.

Naravno, o posledicama po biodiverzitet, koji se u savremenim zemljama takodje mjeri novčanom vrijednošću,  možemo samo naslućivati, jer ekologija nije u vrhu prioriteta kod donosilaca odluka.

Upravo u duhu obilježavanja 22. maja Svjetskog dana biodiverziteta, podsjetiću da je Crna Gora po biološkoj raznolikosti u samom vrhu u Evropi i da je tu upravo velika razvojna šansa koju nijesmo kao društvo prepoznali niti iskoristili na pravi način.

Ustavno opredjeljenje ekološke države umjesto da se doživljava kao čisto marketinški trik, trebalo je da otvori prostor za pravilnu i kontrolisanu upotrebu prirodnih resursa, što je bila fenomenalna prilika i za nova takozvana zelena radna mjesta, ali naročito za ruralna područja.

Umjesto toga svjedoci smo da je izražen problem nelegalne sječe šuma, namjernog izazivanja šumskih požara, nekontolisane eksploatacije riječnog materijala, devastacije morske obale…

I što je veoma bitno, od svega navedenog država, odnosno mi građani, gubi ogromne prihode.

Da zaključim još jednim filmskim citatom: ,,Pale Grozdana, pale“.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s