Deponija i čistka

Prethodnih dana zajedno sa svojim timom radio sam na prijavljivanju divljih deponija , kojih je do sada u Crnoj Gori identifikovano 260. Sa tendencijom daljeg rasta.

Siguran sam da je ovo, makar u pomenutom obimu, do sada bio nezabilježen slučaj.

Obavjestili smo komunalne policije u svim opštinama ekološke države, sem Petnice, o postojećim neuređenim smetlištima i tražili da u skladu sa svojim nadležnostima utiču da se one očiste.

Naravno dobili smo i prve povratne reakcije nadležnih, koje su bile makar nama očekivane i u kojima se tražio prostor za nove izgovore.

Ipak, ovom akcijom mi smo upravo željeli jednom za svagda iz igre izbaciti tezu da je to što građani ne prijavljuju slične probleme u stvari najveća prepreka da nadležni efikasno i neselektivno primjenjuju važeće zakone.

Eto sada ima prijava i za izvoz, a naročito me obradovala pozitivna reakcija stranih državljana koji su na privremenom radu u Crnoj Gori, i to ne u kafićima i kuhinjama, bez želje da omalovažim bilo koga,  već u međunarodnim institucijama, koje prate kako idu i naše EU integracije.

Sada postoje svi preduslovi za sistematsko sređivanje kako na terenu, tako i u nadležnim institucijama, koje donose politike i prImjenjuju zakone  iz oblasti upravljanja otpadom.

Izvjesno je da se do sada nije dobro radilo i da treba to priznati.

Naravno i krenuti u ,,čistke“ na svim nivoima, jer su promjene dobre iz više razloga.

Prazne priče i promašene strategije treba jednom za svagda poslati na jedno mjesto -smetlište istorije, odnosno deponiju beskorisnih dokumenata koje je pojelo vrijeme.

Siguran sam da se od reciklaže papira, može nešto i korisno uraditi i time makar malo popraviti generalni utisak, koji je sve samo ne dobar.

Očistimo Crnu Goru.

#CleanGreen

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s