Trovači i potrošači

Slučaj masovnog trovanja građana Berana vodom za piće otvara novi prostor za utvrđivanje odgovornosti ne samo kada je u pitanju ugrožavanje zdravlja ljudi i životne sredine, već i pravo potrošača, obzirom da većina nas plaća za tu uslugu, odnosno interes poreskih obveznika, koji plaćaju nadležne institucije sistema da zaštite javno zdravlje.

Ključni propust koji se desio i koji je na kraju krajeva i glavni uzročnik masovnog trovanja svakako jeste izostanak pravovremenog informisanja javnosti, što je bio elementarno korektan i profesionalan odnos i čime treba da budu nezadovoljni svi korisnici usluga koje pružaju i nadležne državne institucije i lokalna uprava i JP ,,Vodovod i kanalizacija“.

Neću prejudicirati, ali skeptik sam i po pitanju reakcije državnog i lokalnog tužilaštva, za koje ovdje itekako ima posla. Makar tako piše u Krivičnom zakoniku. Ali otom potom.

Ono što nikako ne podnosim ni lično ni profesionalno, jeste prebacanje odgovornosti i pokušaji manipulacije javnosti, što sam primjetio i ovaj put.

Naime, u medijskim nastupima lokalni čelnici se pozivaju na strpljenje i oprez kada je u pitanju utvrđivanje razloga zbog kojeg je došlo do problema sa vodom za piće, pritom namjerno preskačući da se izjasne po pitanju odgovornosti oko izostanka pravovremenog informisanja javnosti o problemu. Mislim da to nikako ne treba zaboravljati niti odlagati.

Analizom nadležnosti lako je utvrditi ličnu i institucionalnu odgovornost, a propust koji je velikom broju stanovnika Berana ugrozio zdravlje, a onima sa hroničnim oboljenjima i život.

Beranci zaista postaju žrtve ekocida, uz požar na Vasovim vodama, sada moraju da strepe i od trovanja vodom za piće.

Mada možda se utvrdi da trovanje vodom za piće jača imunitet!?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s