Sjekiranje

Više od 10 propuštenih poziva od strane redakcija medija,  za mene je uvijek znak da se desilo nešto loše. Kada se to desi dok boravim u inostranstvu još mi je teže jer kao svaki ozbiljan čovjek moram provjeriti sa svojom kancelarijom o čemu se radi i sa kojim činjenicama raspolažemo.

Vijest o sječi više stotina stabala četinara u Zelenici  zatekla me na bečkom aerodromu i prvo što sam pomislio kada me novinar pitao zbog čega je neko to uradio, jer se takva stabla ne koriste za ogrijev, pomislio sam da je riječ  o ,,oslobađanju“ prostora za nekog cijenjenog investitora.

Naravno,  to je i logično, jer ne bi bilo prvi put da se nelegalnim  aktivnostima, bilo da je riječ o bespravnoj sječi ili namjerno izazvanim požarima, priprema teren za neku kontradiktornu aktivnost, koja na žalost obično podrazumijeva trajno devastiranje prostora.

Ono  što je najžalosnije u cijeloj priči jeste da opet građani i mediji otkrivaju zločine, a da nadležne institucije tek posle toga počnu da se oglašavaju.

Kako je moguće da građani više vjeruju organizacijama civilnog društva i meidjima i njima sve javljaju, bez straha da će niti otkriveni kao izvor informacija, trebalo bi da bud epitanje svih pitanja?

Da li to znači da iskustvo ukazuje da će ukoliko se predstave nadležnim instuticijama i ispoštuju potrebne procedure, njihov identitet biti otkriven prekršiocima zakona a lična bezbjednost time biti ugrožena?

Ne vidim šta je drugo u pitanju.

Možda kada bi se svi više bazirali zašto plaćamo tolike službenike, umjesto da se bavimo globalnim problemima, uticali bi i na unapređenje kvaliteta životne sredine u kojoj živimo i radimo.

Umjesto sjekiranja oko Sirije, možda je bolje vidjeti ko nas to ,,sjekira“ po Zelenici, Ćemovskom polju, na sjeveru…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s