Čiča Đorđije ubija aždahu

Kada su u pitanju postupci pravosuđa a i izvršne vlasti prema aktivnom građanstvu u Crnoj Gori, mišljenja sam da je veoma teško iznenaditi javnost.

Prethodne nešto više od dvije decenije navikle su nas da je pravda negdje daleko na horizontu, teško dostupna za obične smrtnike. Takođe, naučili smo da je veoma izvodljivo zamjenom teza i uz pomoć donosioca odluka žrtve pretvoriti u krivce, a kriminalce u ugledne poslovne ljude.

Ipak siguran sam da je slučaj višegodišnjeg sistemskog nasilja nad građanima MZ Beranselo koji se bore protiv nelegalnog deponovanja otpada u neposrednoj blizini njihovih domova, bio faktor iznenađenja za sve u demokratskoj, građanskoj i ekološkoj Crnoj Gori. To govorim i na osnovu ličnog trogodišnjeg iskustva i utiska da sam i sam često iznenađen šta je sve iz nas, kao društva u cjelini, izvukla ova humana i časna građanska inicijativa.

Da samo zbog nekih dežurnih pojasnim da iznenađen nije isto što i neobavješten. Veoma sam ponosan što sam dao doprinos da cjelokupna javnost bude adekvatno informisana o svemu što se događaja kako na Vasovim vodama, tako i u institucionalnoj borbi koja se, uporedo sa terenskim aktivnostima, kontinuirano vodi na više nivoa.

Vasove vode su postale međunarodno prepoznate kao slaba tačka sistema, gdje se preskakanjem suštine problema pokušava strategijom iscrpljivanja i zastrašivanja prikriti značajan broj nepravilnosti i nezakonitih radnji, kao i institucionalna i pojedinačna odgovornost za ugrožavanje životne sredine i zdravlja ljudi.

Javna je tajna da čak i zaposleni u institucijama sistema priznaju da je bilo nedopustivih propusta i da je problem prevazišao granice tolerancije, koje su kod njih značajno veće nego što to recimo piše u zakonima koje treba da sprovode. I za što su na kraju krajeva plaćeni.

Upravo zato, kao neko ko je odmah nakon upoznavanja sa slučajem prepoznao opravdanost inicijative i iskren pristup građana Beransela, a koliko se sjećam nije nas bilo baš mnogo, i ko često ima priliku da i nezvanično porazgovara sa kolegama zaposlenim u državnoj upravi, prepoznajem moralnu i profesionalnu obavezu da javno osudim najnoviji sistemski udar na nezaštićene pojedince u vidu pretvaranja novčanih kazni u zatvor.

Ponovo je na djelu udbaški prljavi trik pretvaranja žrtvi u krivce, jer nikako drugačije ne mogu tumačiti to što se mirni protest,  tumači nikako drugačije nego kao ,,ometanje službenih lica u radnji“.

To što su policajci davali asistenciju za nezakonite ,,radnje“ lokalne uprave, odnosno nezakonito odlaganje različitih vrsta otpada na nelegalnoj deponiji opasnog otpada na Vasovim vodama, nosili ljude koji su sjedjeli ili ležali, izgleda za sistem nije veliki problem.

Za nas obične jeste i biće sve veći. Makar sve dok neko ne bude pušten niz vodu. I to ne Vasovu, već onu koja je kanalisana i kojom upravljaju oni koji odlučuju o svemu na ovim prostorima.

Ovo kažem jer sam siguran da će većina onih koji žele i iz ove situacije izvući ličnu korist, a vjerujte na riječ da sam ih prepoznao više, jedva dočekati da popuši lulu mira sa istim onima koje su javno kritikovali, a tajno izvještvali o svemu što se radi u njihovom okruženju. Ili ne radi, ali čisto da se malo manipuliše. Treninga radi.

Ali neću trošiti prostor ni riječi na one koje ne vrijedi ni spominjati. Kada ostanu sa svojom savješću, a ostaće jednom, neka urade analizu. Ili ekspertizu.

Umjseto toga svoje divljenje ću iskazati prema časnoj starini iz Beransela 95-godišnjem Đorđiju Tomoviću koji je cijeloj demokratskoj, građanskoj, ekološkoj Crnoj Gori održao čas aktivizma i odgovornosti prema sadašnjim i budućim generacijama.

Gandijevskim načinom protesta čiča Đorđije je pokazao kako se treba boriti za svoja uvjerenja i dokazao da bilo kakve razlike, u njegovom slučaju godine, nikako ne mogu biti prepreka kada su životna sredina i budućnost u pitanju.

Fotografija na kojoj se vidi kako čiča Đorđije leži ispred službenog policijskog automobila, zaslužuje da bude prezentovana kao ikona građanske Crne Gore i borbe za prirodu.

Nepokolebljivo sam uvjeren da je ova fotografija putem društvenih mreža već obišla cijeli svijet i da je mnogo onih koji i ne znaju šta piše ispod, niti gdje je Crna Gora, ali osjećaju divljenje prema ovom hrabrom građaninu svijeta.

Obaveza svih koji se deklarišu kao ekološki i građanski aktivisti u demokratskoj, građanskoj i ekološkoj Crnoj Gori, trebala bi biti veoma jasna.

Pomoći čiča Đorđiju i jednom za svagda obračunati se sa aždahom koja simbolizuje zlo, a tu kriminal i korupcija, kao i sve druge prljavštine imaju svoje garantovano mjesto.

Otjerati aždahu sa Vasovih voda što prije. Sa sve pratećim orkestrom za kriminal i korupciju.

A potom lokaciju sanirati i ozeleniti.

Posted in Dan

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s