Pomilovanje

Kada krenete u prepisku sa institucijama sistema morate biti spremni na momenat u kom će pravno tumačenje suštine predmeta biti iskarikirano do te mjere da i najveći laik shvati kako je prosto nemoguće izboriti se za nešto što se zove Pravda.

Ipak,  na osnovu ličnog iskustva, mogu potvrditi da se čovjek ne može lako pomiriti sa takvim situacijama, bez obzira koliko puta se nađe u tome.

Misaonom biću ne možete zabraniti da koristi tu prednost, pa čak ni onda kada to predstavlja dodatan teret.

Inicijativa za pomilovanje građana Beransela kojima su novčane kazne, izrečene zbog toga što su tijelima sprečavali dalji ekocid na Vasovim vodama,  pretvorene u zatvor, upućena Predsjedniku Crne Gore odbijena je u rekordnom roku kao neosnovana, jer nije riječ o krivičnom djelu već prekršajnim kaznama.

Međutim, u članu 2 Zakona o pomilovanju, na osnovu kojeg je Inicijativa i pokrenuta jasno stoji ,,da se pomilovanje daje poimenično određenom licu kojem je izrečena krivična sankcija za krivično i drugo kažnjivo djelo propisano zakonima Crne Gore…”.

Pošto su Beranselci osuđeni prvo na novčane a potom i na kazne zatvora, očigledno se radi ,,kažnjivom djelu propisanom zakonima Crne Gore”. Ekološke države. Zasnovane na vladavini prava…

Ili se ne radi o krivičnom i drugom kažnjivom djelu propisanom zakonima Crne Gore?  Jer zakoni prosto ne propisuju kazne za one koji ih brane i bore se za njihovu neselektivnu I efikasnu primjenu.

Ali to očigledno nije smetalo Područnom organu za prekršaje Berane da osudi one koji su nenasilnim protestom pokušali da ostvare Ustavom garantovano pravo na zdravu životnu sredinu.

Možda bi Predsjednik trebalo da pomiluje njih? Pa ljubimce režima, kao i svake druge treba povremeno pohvaliti i pomilovati.

Oni slušaju komande.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s