Državni neprijatelji

Istog dana kada su mještani MZ Beranselo ispred Skupštine Crne Gore tražili od poslanika da prestanu da ćute na kršenje Ustava i zakona i da spriječe sistemsko nasilje izvrše vlasti nad njima, Vlada je formirala posebno tijelo koje ce se baviti zaštitom državnih interesa i državne svojine.

U saopštenju datom na sajtu Vlade nesporno opravdani protest mještana zbog ugroženog prava na zdravu životnu sredinu, prikazan je kao da ima političku pozadinu, što je ustvari i najbolji dokaz nemoći i potvrda višegodišnje pogrešne politike u oblasti upravljanja otpadom.

Umjesto da priznaju da se do sada oblast upravljanja otpadom, kao ni ostale iz domena zaštite životne sredine, nije nalazila u vrhu prioriteta i javno zahvale mještanima MZ Beranselo i ekološkim organizacijama što su alarmirali javnost, donosioci odluka nastavljaju sa pokušajima manipulacija javnosti.

Da nije tužno bilo bi smiješno tvrditi da je državni interes to što lokalne uprave i njihova javna komunalna preduzeća svjesno krše Zakon o upravljanju otpadom, a da ih upravo Vlada lošim politikama i neefikasnom i selektivnom primjenom zakona zapravo podstiče na tako nešto.

I tu dolazimo do onoga što je više svima jasno. U Crnoj Gori očigledno postoji razlika između državnog i javnog interesa. Umjesto da tu stavimo znak jednakosti, primjećujemo da je u praksi često privatni interes pojedinaca ili grupica ispred javnog, što ga u stvari čini državnim interesom.

Ipak teško je bilo očekivati da će se u ekološkoj državi koja je ispod svake cijene rasprodala gotovo sve najvrijednije resurse, pogotovo prostor, nelegalne deponije opasnog otpada biti tretirane kao državna svojina i državni interes.

Šta će biti sledeće?

Možda će ekološki aktivisti postati državni neprijatelji?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s