Dimljeni pljevaljski TE sir

Siguran sam da su se mnogi od  nas dodatno obrazovali čitajući kultnu rubriku ,,Politikinog zabavnika“ – Verovali ili ne. Čak sam siguran da su informacije pročitane na tom mjestu mnogo brže i duže ostajale u našem pamćenju, za razliku od obaveznih domaćih zadataka.

Nije nemoguće da su upravo taj momenat prepoznali i na njemu izgradili strategiju javnog zastupanja i stučnjaci koje angažuju npr konzorcijumi koji se bave energetikom, kako bi pridobili javnost i ostvarili što bolju poziciju za dobijanje poslova, naročito u zemljama i sredinama opterećenim posledicama dugotrajne ekonomske krize.

Kako drugačije tumačiti  ničim utemeljenu tvrdnju da će nrp. izgradnjom još jednom bloka termoelektrane u Pljevljima, koja ce koristiti ugalj kao sirovinu, biti unaprijeđen kvalitet životne sredine u jednoj od najugroženijih opština ne samo u Crnoj Gori, već kada je ekologija u pitanju i u regionu, pa i još šire.

Možda je zamka u tome što se ne zna na kojem ,,nultom“ stanju je donesena takva projekcija? Ili je pronađen neki model da štetni gasovi koje termoelektrana na ugalj mora produkovati, baš u Pljevljima mogu pozitivno uticati na zdravlje ljudi i životnu sredinu, a da se to čuva kao ,,kec“ iz rukava? Znate ono matematičko pravilo minus i minus daju plus.

Već vidim da će neke nove generacije čitati u rubrici možda nazvanoj ,,To B or not to B“, na enleskom naravno jer cemo biti u EU, valjda, jednom, o tome kako je ekologija ne samo Pljevalja, već i okolnih opština, unaprijeđena zahvaljujući tome što su iskorišćene sve rezerve uglja za proizvodnju struje koja je kablom sprovedena na neku daleku, prekomorsku destinaciju.

Možda kod nas i štetne gasove, kao smeće proglase sirovinom a ne problemom, pa Pljevlja budu prepoznata po recimo dimljenom TE siru?

Posted in Некатегоризовано

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s