Smećko Riječić

Inspirisan duhom karnevala i praznika mimoze, koji su prethodnih nekoliko dana obradovali građane Kotora i Herceg Novog, zamišljam kako bi se slična tradicija mogla uspostaviti i u kontinentalnim djelovima, narocito onim na sjeveru Crne Gore.

To bi nesumnjivo poboljšalo i njihovu turističku ponudu, ali i makar na dan dva vratilo one koji su zbog loših uslova otišli trbuhom za kruhom.

Vratiti se zavičaju nešto je što većina prižekljuje, svjesno ili nesvjesno, a siguran sam da bi znanja i vještine, te iskustvo drugih sredina,  kojima raspolaže ,,dijaspora“ dali pečat takvim dešavanjima i podsticali kreativnost onih koji su ostali vjerni rodnoj grudi.

Jedan resurs, kako ga vole prikazati u poslednje vrijeme oni koji donose odluke, a kojim je bogat naš svaki region svakako jeste i otpad. Ili narodski rečeno smeće.

Taj resurs naročito je prisutan u još jednom prirodnom bogatstvu po kom je specifičan naš sjeverni region, a to su rijeke. Smeće je prisutno i u jezerima i moru, izvorištima, ali nekako je u riječnim koritima ovih dana naročito vidljivo.

Pošto postaje očigledno da kada je oblast upravljanja otpadom u pitanju Vlada priča jedno, lokalne uprave rade drugo, troše se sredstva na neodrživu projektnu dokumentaciju i planove, došao sam na ideju da se umjesto ozbiljnim analizama ubuće borimo satirom. Možda bude učinkovitije?

Zato predlažem da se od otpada prikupljenog u riječnim koritima, ako bude takvih akcija i onih koji će raditi taj čini se Sizifov posao, napravi dežurni krivac po imenu Smećko Riječić i bez suđenja spali na lomači.

Tako će se zaboraviti bačene pare, prevaziđena rješenja, a možda to bude i u sledećem izvještaju o napretku EU!?

Nego bolje da prestanem davati mašti na volju, mogu me otpužiti da lobiram za spalionice…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s