Beransko proljeće

Da je neko prije samo par godina javno iznio teoriju da će ekološki problemi biti inicijalna kapisla za građansko nezadovoljstvo i da će mještani jednog sela na sjeveru biti najprepoznatljiviji ekološki i građanski aktivisti u demokratskoj, građanskoj i ekološkoj Crnoj Gori, vjerovatno bi bio proglašen čudakom. Da ne upotrijebim teži a možda i izvjesniji izraz.

Tek to da će smeće koštati vlasti lokalne moćnike u Beranama, u čijim rukama su bile i sudbine mještana Beransela, koji su više puta privođeni, procesuirani i osuđivani zbog toga što su samo branili svoje Ustavom garantovano pravo na život u zdravoj životnoj sredini, sem par nas koji smo u toj borbi prepoznali i svoju profesionalnu i moralnu satisfakciju, malo ko je još vjerovao.

Ali eto desilo se upravo ono što je bilo pravedno, naročito nakon malicioznog pokušaja manipulacije javnosti ekološkom katastrofom na Vasovim vodama od strane političke grupacije, očigledno navikle na taktiku koja je bila karakteristična za sami kraj XX i početak XXI vijeka. Jedna beskrupulozna politika sistemskog nasilja nad građanima, završila je tamo i gdje joj je prije ili kasnije moralo biti mjesto – na smetlištu istorije.

Ipak ono što se nikako ne smije zaboraviti jeste odgovornost za sve radnje koje su dovele do trajnog ugrožavanja životne sredine, nesavjesno obavljanje službenih ovlašćenja koje je uzrokovalo ekosistemsku štetu i na kraju, ali nikako najmanje važno, sredstva utrošena u beskorisnu dokumentaciju neusklađenu sa zakonskim okvirom.

Ekološku i ekonomsku štetu nastalu višegodišnjim nepravilnim odlaganjem različitih vrsta otpada na Vasovim vodama gotovo je nemoguće procijeniti.

Ali kazne zatvora jasno su definisane glavom 25 Krivičnog zakonika.

Jeli Zrelo Berane?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s