Nekako s proljeća

Nekako s proljeća uvijek na red dođe čišćenje i uređenje dvorišta, balkona, orgada.

Čisti se ne samo vani, već i unutar domova.

I akcije čišćenja otpada, koje najćešće iniciraju građani i nevladine organizacije, nekako s proljeća budu najbrojnije.

Ne znam zašto je to tako, ali očigledno proljeće ima svoj udio u tome. I to je aksiom.

Ipak ovog puta, pričaću o nekom drugom čišćenju koje je isto tako prijeko potrebno.  Riječ je o ,,čišćenju” loših kadrova, kojih ima u svim strukturama. Najviše ih je logično na nivou donosioca odluka, što svjedoči životni standard ubjedljive većine nas običnih građana.

Kako je ovo proljeće karakteristično po velikom broju lokalnih izbora, uključujući i one u glavnom gradu, nadam se će i građani sa pravom glasa, birati na osnovu kvaliteta programa, stručnih referenci kadrova koji se kandiduju da upravljaju lokalnim zajednicama. I da će bez metle počistiti one koji su zloupotrebljavati nadležnosti, koristili benefite za lično bogaćenje, manipulisali razvojnim projektima.

Upravo zato jeste važno i unutrašnje čišćenje u lokalnim samoupravama. Znate ono što je arhivirano nekad može biti pravi raj za istraživače. A građani sa pravom glasa bi morali više koristiti svoje pravo na istraživanja, jer se radi o parama svih nas. Parama koje su mogle unaprijediti kvalitet životne sredine.

Nekako proljeća sjetim se i prošlogodišnjeg izbornog cirkusa u Nikšiću. Platformi i preletača, pregovarača i ogovarača.. Mada kako da se zaboravi, kada je trend prelijetanja očigledno popularan.

To nam govori da bi i političke partije trebale prepoznati benefite proljećnjeg čišćenja. I onoga što drugi vide, ali i onoga što ostaje unutra.

Proljećno čišćenje za čiste lokalne izbore.

 Pa ko koga p(r)očisti.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s