BALKANSKI IZAZOV XXI VIJEKA

Životna sredina zemalja Zapadnog Balkana mora se posmatrati u kontekstu zajedničkog interesa, jer samo kroz regionalno planiranje i viziju moguće je na najbolji način pravilno koristiti i valorizovati postojeće prirodne resurse, pritom vodeći brigu i o budućim generacijama.

Burni događaji u poslednje dvije decenije XX vijeka, ostavili su trajne posledice na ljude i životnu sredinu na ovim prostorima, što bi trebalo poslužiti kao vječita opomena, ali i biti jak motiv za unapređenje postojećeg stanja.

Prirodni potencijali koje je moguće iskoristiti, a tu naročito prepoznajemo obnovljive izvore energije i rudna bogatstva, moraju se sa nivoa donosioca odluka posmatrati mnogo kompleksnije, uz poštovanje prava zainteresovane javnosti da suštinski učestvuje u procesu donošenja odluka koje se tiču životne sredine.

Imajući u vidu integracijske procese, prije svega ulazak u Evropsku Uniju (EU), koje su neke od zemalja uspješno završile, a većina uradila značajan dio obaveza, jasno je da se upravo regionalnom povezanošću i konkretnom saradnjom može uticati i na bolje pozicioniranje na međunarodnom nivou, što je od naročite važnosti u dijelu budućeg razvoja i kvaliteta života na ovim prostorima.

Isto tako ukoliko se bude gledao samo pojedinačni interes zemalja u regionu, ili tačnije određenih interesnih grupa bliskih donosiocima odluka, što je do sada bilo izraženo pri neodrživom planiranju hidroenergetskih objekata, vrlo je moguće da se izazovu nesagledive i nepopravljive štete i u ekološkom i u ekonomskom smislu.

Kao i mnogo puta do sada, pred zemljama Zapadnog Balkana je veliki izazov, a tu ne mislim samo na klimatske promjene. Ako ćemo da budemo potpuno realni, sami smo sebi uvijek bili najveća prepreka.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s