Septembarski dani (ne)kulture

Po starom dobrom običaju početak septebmra u Nikšiću obilježavaju najave otvaranja kapitalnih projekata, čiji se tajming vezuje za 18. septembar – Dan oslobođenja grada pod Trebjesom i kulturnih dešavanja.

Ni ova godina nije izuzetak. Ima tu svega i svačega, neki bi rekli široka lepeza, drugi buvlja pijaca, ali ne bih ja sad arbitrirao o kvalitetu. Ukusi su različiti, to je za mene zakon.

Ono što meni, kao nekom ko se bavi zaštitom životne sredine, izaziva naročitu pažnju jeste postrojenje za prečišćavanje gradskih otpadnih voda. Projekat koji je uz regionalnu sanitarnu deponiju za opštine Nikšić, Šavnik i Plužine, odgovorno tvrdim najzlouoptrebljivaniji ekološki problem u svrhu predizbornih manipulacija, kada je teritorijalno najveća opština u regionu u pitanju.

Zato me i čudi što se iako dosta stidljivo, ponovo priča o puštanju u rad famoznog ,,kolektora“ , od koga se očekuje da jednoj od najugroženijih životnih sredina u ekološkoj nam državi donese preporod.

Nakon svih zloupotreba koje su pratile ovaj projekat, a gdje nikada nije pokrenuta istraga o koruptivnim elementima, iako su postojale sve indicije, pa čak i za nadzorne organe, nekako je potpuno logično da onaj ko preuzme odgovornost da ponovo aktuelizuje priču, očekuje i čitav set pitanja koja se tiču tog kontraverznog postrojenja.

Neće se valjda zaboraviti sve mahinacije, ugradnje, namještanja, pa to je bila javna tajna koju zna cijeli grad? U vremenu odlaska prošle garniture lokalne vlasti svi su pričali o tome.

Ili možda hoće? Prohujalo sa vihorom…

Iako  ne želim komentarisati bilo šta u vezi takozvanog PPOV-a, dok se ne prikažu rezultati monitoringa njegovog rada, osjećam potrebu da podsjetim da je kolektor samo jedna cijev!

Neka je sa srećom.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s