(NE)SREĆKO

Sve je mirisalo na to da će negativna medijska kampanja koja se ka nevladinom sektoru vodi u  poslednjih mjesec dana  biti uvod u nešto već viđeno. Nešto kao fleš.

Rekao bih da je bila ,,provaljena“ na samom početku isto kao smajli kampanja rasturene koalicije Evropsko lice Podgorice.

Samo su neobavješteni bili iznenađeni kada je ničim izazvan osvanuo Konkurs za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću i to sa značajnom umanjenim budžetom u odnosu na prethodne godine.

Naravno sa istim prioritetnim oblastima, u koje se i do sada novac ubacao kao u rupu bez dna, jer je očigledno da se nijesu napravili zadovoljavajući iskoraci.

Rizikovaću kao i svaki put kada javno iznosim mišljenje da budem neshvaćen pravilno, ali uz svo uvažanje onih koji su projekte realizovali u skladu sa ugovorom, mislim da se ne možemo a ne složiti da je stanje u svim od oblasti koje tretira konkurs dosta ozbiljno.

Možda je to i bilo očekivano ako nam je državna strategija krompirom ili šargarepom protiv droge, ili NATO za unapređenje obrazovanja, ali sve mi se čini da to nije tako.

Neću da promovišem sujeverje ali uvijek mi se čini da sredstva koja su uvezana sa nekim porokom, što kockanje svakako jeste, nijesu ništa drugo do ,,zle pare“.

I neko je, a zna se ko, upravo ta sredstva riješio da iskoristi za opstrukciju i sprečavanje razvoja nevladinih organizacija koje u svijetlu procesa pregovora postaju veoma vidljiv faktor.

U susret Izvještaju o napretku koji se očekuje ubrzo, a gdje su uzeti u obzir i komentari nevladinih organizacija koje su prepoznate kao relevantne od Evropske Komisije, jasno je i zašto se želi ubaciti klica razdora u NVO sektor.

Podjele uvijek daju rezultate za one koji ih izazovu, a u slučaju kontroverznog Srećka jasno je ko vuče ključne poteze.

Ajde sa srećom.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s