POKVAREN KOMPAS

,,Imam bubuljicu na nezgodnom mestu, jeftin sam kao pročitan strip, pokvarenu maštu i prljave strasti, ja sam vrlo, vrlo zadovoljan tip.“

Stihovi jedne od numera kultne grupe Riblja Čorba, sa albuma  ,,Pokvarena mašta i prljave strasti“, po meni potpuno adekvatni temi kojom ću se baviti.

Nikada neću shvatiti potrebu da se neka javna politika koja nema podršku većine građana, a takvih imamo u gotovo svakoj oblasti, povjeri na popularizaciju strukturama koje niti su profesionalni lobisti, niti državni činovnici i namještenici.

Sve što dublje razmišljam o ovoj, složićemo se, čudnoj strategiji vladajuće oligarhije, ti pojedinci ili organizacije koje nemaju ekspertizu i nijesu tematski profilisani i priznati u stručnim krugovima, zapravo i ne treba da postignu neki veliki napredak, jer se to od njih realno ne može ni očekivati.

Njihova uloga, suštinski gledano, jeste da kupuju vrijeme i pripremaju teren za konačan rasplet i završnicu u kojoj će upravo oni koji iz sjenke pletu mrežu prelomiti.

Oni treba da odigraju prljavo, da blate neistomišljenike, izlijeću na prvu loptu, poture glavu gdje drugi, odnosno prvi, neće ni nogu, pojedu tuđe, odnosno svoje… I zato se plaćaju iz budžetskih sredstava. Postaju i figure od javnog značaja. Selebriti što bi se reklo u žargonu.

Možda ja i griješim.  Moguće da oni svojoj državi žele samo najbolje? Mjesto među odabranim društvom, koje svoju humanost pokazuje u tuđem dvorištu, jer tako rade oni koji diktiraju globalne tokove.

Možda i sebe doživljavaju kao prosvetilje, odabrane da šire misiju? Možda čak i kao žrtve režima?

Čudnim putem je krenulo civilno društvo u Crnoj Gori.

Potrebe zajednice, problemi običnih građana ili bavljenje globalnim politikama?

Kojim putem krenuti?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s