Iznad zakona

Uvijek mi je teško kada čujem za neku povredu radnika u Željezari.

Moj pokojni stric jedan je od onih koji su izgubili život na radnom mjestu u toj fabrici i vjerujem da je prirodno što mi svaka takva vijest budi bolne uspomene i nagon za reagovanjem.

Uvijek sam koristio medijski prostor da skrenem pažnju na suštinske životne probleme, pokušavajući da dam doprinos unapređenju kvaliteta životne sredine u kojoj živimo i radimo.

Tako ću i ovom prilikom upoznati široku javnost da Toščelik trenutno radi bez potrebnih dozvola i krši važeće zakone iz oblasti životne sredine.

Konkretno nema ekološku saglasnost, niti integrisanu dozvolu, što obzirom na prirodu tehnološkog procesa predstavlja skandal nad skandalima.

Nikšić je uvijek bio grad u kom se nađu ljudi koji imaju hrabrosti da ne ćute na sve nepravde kojima bivamo izloženi gotovo svakodnevno. Ili makar jedan. Dovoljno.

Željezara je takođe oduvijek bila nešto što se trpjelo i o čemu se ćutalo. Pa ona je izgradila Crnu Goru. Isto kao KAP, TE Pljevlja i ostali industrijski zagađivači koji su usput decenijama trovali i životnu sredinu i ljude…

I bivali iznad zakona. I zakona.

Praksa se izgleda nastavlja, pa se izmjenama i dopunama Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine prolongiraju obaveze pribavljanja integrisane dozvole na još pet godina, bez ijednog valjanog razloga za to.

Da budem potpuno jasan i dalje će nas nemilosrdno trovati i prolaziti nekažnjeno za sve posledice.

I ljudski životi koji će biti uzeti, direktno ili indirektno potpuno nebitno, takođe će biti samo kolateralna šteta. Viši interesi. Uvijek je tako…

Dužničko ropstvo nije došlo preko noći. To je bio strateški cilj.

Iznenada nijesu nestala ni radnička prava. Ni građanska hrabrost.

Jeste primjetili?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s