E VALA NEĆETE

,,Ničija nije do zore gorjela.”

Narodna izreka

Da odmah na početku razjasnimo, da ne bude posle nejasnoća. Obraćam se upravo vama koji ste umislili da imate pravo nemilosrdno devastirati životnu sredinu, nekontrolisano koristiti prirodna bogatstva i bezobzirno ugožavati zdravlje ovog naroda. Vama koji umreženi sa različitim interesnim grupama predstavljate najveću opasnost za Crnu Goru i njene građane. Vama koji ste zloupotrijebili ovo društvo koristeći rupe u zakonima, nesavjesno obavljali službene položaje, ugrađivali se i okoristili na nezakonit način. Vama koji ste toliko osilili da ste sebi dali za pravo da javno prozivate one koji imaju drugačije mišljenje i građanske hrabrosti da se bore za garantovana prava, za uslove dostojne civilizacijskih dostignuća i vijeka u kome živimo. Vama koji tajno ogovorate one koje agrumentima i znanjem ne možete ućutkati. Vama koje buduće generacije neće pamtiti po ničem dobrom. Vama koje čeka rezervisan prostor na smetlištu istorije.

Sada kada smo skinuli bijele rukavice, preći ću na ono zbog čega vam ovo pišem. Uvijek sam se pitao dokle ide nečija bezobzirnost i koje su krajnje granice vaše okrutnosti? Koliko neko treba da mrzi prvo sebe, pa onda sve redom, kada se odluči da nemilosrdno uništava svoj dom i rasipa sve ono što je naslijedio od predaka? Koliko zlo treba da bude u nečijem srcu da ne vodi brigu o onome šta ostavlja svojim potomcima? Koliko miševa misli da će (p)ostati mačak?

Muka mi je i na samu pomisao šta ste napravili od najhumanije ideje ekološke države, koju ste iskarikirali do te mjere da sada služi za podsmjeh, pa i sprdnju. I to u onim krugovima u kojima glumite političku elitu, a u kojima vas zapravo doživljavaju kao pajace sklone korupciji i nemoralu.

Vjerujete li stvarno da vas neko može doživljavati kao ozbiljne dugoročne strateške partnere, nakon što ste od prelijepe divlje prirode Crne Gore, koju ste nasilno oteli i koju ste krvnički mučili više od četvrt vijeka, gaseći joj švercovane cigarete po tijelu, amputirajući i rasprodajući njene najljepše djelove, napravili unakaženu destinaciju koja je trajno devastirana i u ekološkom i u ekonomskom smislu?

Nadam se iskreno da vjerujete.. Ne zato što vas mrzim, već zato što ćete tako doživjeti dublje prosvjetljenje. Jednom kada za to dođe vrijeme. A doći će budite sigurni. Dobro je i da u nešto vjerujete, mada u dubini srca sumnjam u to. Previše ste u materiji, što bi se žargonski reklo.

Dosta o vama. Sad malo o nama. Nama koji želimo da ekološka država postane glavni razvojni pravac. Nama koji želimo pravilnom valorizacijom onoga što nam je preostalo od prirodnih resursa, Crnu Goru učiniti prepoznatljivom na globalnoj mapi. Nama koji prepoznajemo zadnji trenutak da skrenemo sa pogrešnog i slijepog puta. Nama kojima ćete morati položiti račune i pokazati logiku računice koja nas je dovela do ovoga gdje smo danas. A i mi i vi  znamo gde je to.

Zar mislite da ćemo vam dozvoliti toliko intelektualno ponižavanje i da ćete nas ubjediti da ste 25 godina bili nemoćni da riješite pitanje zagađenja vazduha, naročito u Pljevljima? Da su briket i pelet nešto što će osjetno popraviti katastrofalno stanje vazduha? Ili da će skraćivanje trotoara na uštrb pješaka, uticati da se građani više voze biciklima a manje automobilima, pa će se tako lakše disati u Glavnom gradu?

Nakon što ste od teritorijalno najveće i nekad po svemu najbogatije opštine učinili zonu sumraka, sad još planirate i da u njoj spaljujete smeće iz cijele Crne Gore. Mislite li da ne pamtimo šta se sve spaljivalo u Željezari? Nikšić pamti sve vaše ,,zasluge” i (r)evolucijske projekte. Buditi sigurni u to. Kao u sigurnu budućnost.

I istraživali biste ponovo malo more i podmorje. Da vidite ima li tamo još ponešto što biste mogli iskoristiti. Šta je dosadilo da se švercuje nafta, pa sada da se malo igramo domaćih šeika? Ili vam je preko glave, kao i nama, ovih političkih platformi, pa su one naftne nova (pre)okupacija? Betonirala se obala na pjeni od mora, pa sad malo da se pređe na plutajuće objekte. A tamo će biti prilično radnih mjesta. I to onih zimzelenih. Ta nijesu vezana za ljetnju sezonu.

Nenamjenska sječa, izvoz oblovine, krivolov, šverc zaštićenih vrsta, nelegalna eksploatacija riječnog materijala, divlja gradnja, divlje deponije, namjerni požari, podsticajne politike za bezakonje, sve su to segmenti ekokriminala koji je uzeo maha zahvaljujući vama. Krivi smo djelom i mi. Većina nas je ćutala. Posmatrala kako gradite i pregrađujete. Izmještate i podziđujete. Otimate i ostavljate.

E vala više nećete. Makar ćemo pričati i ukazivati. Otkrivati i javno pokazivati.

A vi ćete već početi potkazivati. Jer to ste vi. Kod vas je sve na prodaju.

Vama ništa nije sveto, a svi znamo šta vam je drago.

Posted in Некатегоризовано

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s