POTOP

U našem narodu postoje razni izrazi koji se koristi usled obimnih padavina, ali onaj koji mi se učinio kao najadekvatniji za osvrt na aktuelna dešavanja koja se tiču budućeg razvoja energetike u Crnoj Gori, jeste potop.

Evo i zašto.  U nacrtu Zelene knjige koja je trenutno na javnoj raspravi, između ostalih nelogičnosti, ono što zaista ,,bode u oči” jeste neutemeljena pretpostavka, na kojoj je i razvijana strategija, da će najveći potrošači električne energije KAP i Željezara raditi punim kapacitetima.

U vremenu kada Svjetska banka i MMF daju jasne preporuke šta raditi sa aluminijskom industrijom, a što kako vidimo na primjeru mostarskog giganta, susjedna BIH itekako poštuje, jednostavno je nedopustivo izlaziti na javnu raspravu sa strateškim dokumentima zasnovanim na dijametralno suprotnim projekcijama.

Utoliko me više i čudi  neodgovornost Vlade koja preko Ministarstva ekonomije, staje iza još jednog pokušaja obrađivača da odbrane planove koji su odavno osuđeni na propast.

Usudiću se ustvrditi da ukoliko bi se sprovela anonimna anketa o budućnosti KAP-a u Vladi, rezultati bi bili znatno bliži ili čak indentični preporukama Svjetske banke i MMF-a, nego onome na čemu se zasniva predlog razvoja energetike do 2030. godine.

Jednostavno lično iskustvo u komunikaciji sa ljudima koji tamo rade, mi daje za pravo da vjerujem u njihovu profesionalnu odgovornost. Isto kao što osnovano sumnjam da je nekima koji sjede u toj istoj Vladi privatni interes za cijelo koplje ispred javnog.

Ovih drugih je manje, ali su na žalost ubjedljive većine građana mnogo bolje pozicionirani.

Primjetićete u naslovu da je riječ potop palindrom.

I moj utisak je isti, bez obzira da li nacrt Zelene knjige listao od naprijed ili odpozadi.

KAP može preliti čašu. I upaliti mrak.

Posted in Некатегоризовано

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s