Vazdušna banja

Višestruko povećane koncentracije štetnih materija, naročito suspendovanih čestica, ujedinile su ovih prvih zimskih dana veći dio regiona.

Protesti ekoloških aktivista u Skoplju i alarmiranje javnosti u Sarajevu, dobili su značajn medijski prostor.

 U Crnoj Gori, sem Izjave za javnost na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, muk…

Nevjerovatno je da ni našim medijima činjenica da se građani Pljevalja nalaze u nezavidnom stanju i da od 30 dana validnih mjerenja tokom novembra,  čak 21 dan su srednje dnevne koncentracije bile iznad graničnih vrijednosti, a od toga 14 dana i preko propisane granice tolerancije, nije privukla pažnju.

Nikako ne mogu progutati teoriju da nema dovoljno kvalitetnih novinara koji mogu pratiti oblast životne sredine, naročito kada je riječ o praćenju rezultata mjerenja, jer u Crnoj Gori ekološkoj državi svaki medij bi morao imati nekog ko će moći i bez velikog istraživačkog rada, prepoznati kada je stanje alarmantno i kada treba medijski prostor iskoristiti u humane svrhe.

Naravno, i nevladine organizacije koje djeluju u oblasti životne sredine treba da kontinuirano prate rad nadležnih institucija ali i stanje životne sredine, kako bi pravovremeno reagovale i uticale da do javnosti dođu informacije koje imaju životnu vrijednost.

Povećane koncentracije suspendovanih PM10  i PM2,,5  negativno utiču na cjelokupnu populaciju, a naročito na djecu, trudnice, stare… Hroničnim bolesnicima od srčanih ili plućnih bolesti višestruko povećane koncentracije mogu predstavljati i životnu opasnost.

I zato ne mogu prećutati da mediji veći prostor daju neutemeljenim izjavama oko benefita po životnu sredinu od izgradnje II bloka TE Pljevlja, nego činjenici da se tamo ljudi bukvalno bore da dođu do vazduha.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s